13 Ocak 2011 Perşembe

Yazdan Kalanlar-Altınoluk


Bu yaz birkaç günlüğüne Altınoluk'a arkadaşımızın köy evine gitmiştik. Altınoluk'un yukarısında, Kaz Dağı'nın eteklerinde bulunan Yeşilyurt Köyü gizli bir cennet. Köy, İda dağının göbeğinde zeytin ve çam ağaçları ile çevrilidir. Bu bölgenin dünyada oksijen oranı en yüksek ikinci yer olduğu saptanmıştır.
 Bu fotoğrafta köy meydanındayım, denize gidiyorduk:)


Yüzyılların birikiminin oluşturduğu taş işçiliğinin örnekleri köydeki evlerde kendini göstermiş. Taş evler öylesine güzel ve şirin ki oranın doğasıyla çok güzel uyum sağlamışlar. Ben de bir kaç evi fotoğrafladım, telefonla çektiğim için kaliteler biraz düşük. 


Yeşilyurt köyü, mitolojide "ilk hoşluk kraliçesi yarışması"nın yapıldığı dağ olarak geçer. Yunan mitolojisinde tanrıçalar Hera, Afrodit ve Athena'nın katıldıkları hoşluk yarışmasının yapıldığı yer olarak adı geçen İda dağı, günümüzde Kaz dağı olarak bilinmektedir. Yukarıdaki ev arkadaşımın köy evi, annesi ressam olduğu için evde  çok güzel tablolar var. 




Dağ hakkında söylenceler bununla da kalmaz. mitolojiye göre Zeus burada doğmuş, tanrılar Truva savaşı'nı buradan izlemişler ve aşk ile hoşluk tanrıçası Afrodit ilk kez burada aşık olmuştur. 
Bu fotoğrafta da köy meydanındaki bir hediyelik eşya dükkanının önündeyiz.

2 yorum:

mrtha dedi ki...

Köy çok güzelmiş o bana asosu anımsattı.. Kaz dağlarının eteklerindeki koylarda deniz çok soğuk oluyormuş biz Ören diye bir yerde girmiştik çok soguktu yazın ortasında.Altınolukda da öylemiydi ?

Nill Kiss dedi ki...

Gök; biz Altınoluk'a iniyorduk denize girmek için orası pek soğuk olmuyordu. ama Ören i de duydum ama gitmeye vakit bulamadık:)

Bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...